Update: Putin ataca Ucraina, intr-o escaladare extrem de serioasa a crizei actuale si in aparenta ignorare a tuturor apelurilor internationale. Criza reala abia acum incepe si fiecare dintre noi trebuie macar sa incercam sa anticipam consecintele. Dar pentru asta e nevoie sa intelegem contextul general.
Ucraina este un puzzle foarte complex in acest moment. De la bun inceput spun ca nu stiu ce se va intampla acolo, nu am nici un fel de predictie reala de facut.
Tot ce putem face la acest moment este sa incercam sa asamblam bucati din acest puzzle pentru a ne permite sa ne rafinam opiniile pe masura ce intelegerea noastra asupra acestui conflict creste.
Prima piesa a puzzle-ului: povestea scurta a Ucrainei
Cam asa arata teriotoriul actual al Ucrainei in anul 1054, atunci cand Rusia Kieveana , primul stat al slavilor estici domina regiunea. Inima dezvoltarii ulterioare a Rusiei a fost Kievul. Termenul de Rus este unul scandinav care a fost apoi helenizat in Rossiia - Rusia.
A urmat apoi invazia mongola in 1237, condusa de Batu Khan, “o intunecare urmarita de un nor”, asa cum o descria la acea vreme un cronicar arab. Batu Khan captureaza Kievul in 1240 si arde aproape toate cele 400 de biserici din oras.
In urma acestei invazii Kievul si regiunea inconjuratoare au cunoscut un declin important, civilizatia mutandu-se spre noua regiune a Moscovei; Ucraina de azi a fost impartita in diverse domenii sub diverse influente.
Acelasi teritoriu dominat in secolul 16 de Polonia si Lituania:
În 1648, Bohdan Hmelnițki a condus cea mai mare răscoală căzăcească împotriva Uniunii Polono-Lituaniene și împotriva regelui polon Ioan al II-lea Casimir.[14] Teritoriul de pe malul stâng al Niprului a fost integrat în Rusia, sub forma Hatmanatului Cazac, în urma Tratatului de la Pereiaslav, din 1654, și a războiului ruso-polonez ce i-a urmat. După împărțirile Poloniei de la sfârșitul secolului al XVIII-lea (1772, 1793, 1795) între Prusia, Austria Habsburgică și Rusia, Galiția a fost preluată de Austria, iar restul hatmanatului cazac a fost incorporat în Imperiul Rus1.
Aceasta perioada a inspirat una dintre cele mai renumite lucrari ale pictorului rus Ilya Yefimovich Repin, 1891. Faimoasa pictură istorică a lui Repin recreează redactarea unei scrisori batjocoritoare și insultătoare în 1679 către sultanul otoman Mehmed al IV-lea, care ceruse capitularea cazacilor.
Aceasta perioada scurta a hatmanatului cazacesc a fost si prima perioada de independenta a Ucrainei inainte ca Ecaterina cea Mare sa o integreze in noul imperiu rusesc.
Iar aici avem harta regiunii in perioada sovietica.
In concluzie, strămoșii ucrainenilor de astăzi au trăit în zeci de principate, regate și imperii premoderne și moderne, iar în decursul timpului au căpătat diferite nume și identități.Cei doi termeni cheie pe care i-au folosit pentru a-și defini țara au fost Rus și Ucraina. Termenul Rus, adus în regiune de vikingi, a fost adoptat de locuitorii Rusiei Kievene, care i-au luat pe prinții și războinicii vikingi și i-au slavizat. Strămoșii ucrainenilor, rușilor și belarușilor de astăzi au adoptat numele de Rus sub forme care variau de la "Rus" scandinav la "Rossiia" helenizat. în Secolul 18, Moscova a adoptat acest din urmă nume ca denumire a statului și imperiului său.2
In epoca moderna (secolul 19), ucrainienii au adoptat numele de “Ucraina” pentru Statul lor pentru a se diferentia de Rusia. Ucraina este un termen medieval si are legatura cu Statul cazac din Dniepr, despre care am vorbit mai sus. Cuvantul a aparut prima data in 1187, denominand regiunea care inconjura Kievul. Termenul “Rusia -Rossiia” apare mai tarziu, in secolul 14 si se refera la regiunea din jurul Moscovei.
Controversa istorica: cine sunt mosternitorii reali ai Rusiei Kievene?
Exista doua tabere aici: istoricii rusi insista ca dupa ce Kievul a decazut, cultura kievana a renascut la Moscova, astfel ca urmasii Kievului Rus nu sunt ucrainienii, ci rusii. Istoricii ucrainieni pe de alta parte, ca de exemplu Mykhaylo Hrushevsky, insista dimpotriva ca Moscova nu are nici o legatura cu Kievul Rus, pentru ca populatia Kievului Rus a ramas pe loc, cu toate cultura si infrastructura sa legislativa. Linia oficiala sovietica a incercat sa impace cele doua curente, insistand pe omogenitate si armonie: Kievul Rus era considerat leaganul din care au evoluat rusii, ucrainienii si bielorusii
Economia: a doua piesa a puzzle-ului
Ucraina este o tara relativ saraca, cu un nivel de PIB/capita mult inferior mediei UE si chiar Romaniei. Acest nivel a stagnat incepand cu anii 2010 si escaladarea crizei geopolitice din regiune. Datoria publica este in crestere (aproape 60% din PIB) si nivelul inflatiei este unul ingrijorator (9% en 2021).
Rating-ul extern reflecta acest lucru: Fitch Rating, 4 februarie 2021:
Ratingul B este susținut de cadrul credibil de politică macroeconomică al Ucrainei (susținut de flexibilitatea cursului de schimb, de angajamentul față de țintirea inflației și de o politică fiscală prudentă), de un istoric de sprijin multilateral, de indicatori favorabili de dezvoltare umană, de o poziție netă a creditorilor externi de 9% din PIB și de o datorie publică sub mediana "B". În contrast cu acești factori, există indicatori slabi de guvernanță și o expunere la riscuri geopolitice, o lichiditate externă scăzută în raport cu o nevoie mare de serviciu al datoriei externe suverane, precum și riscuri legislative și judiciare în ceea ce privește punerea în aplicare a politicilor.
Deficitul public general s-a redus cu 2,2 puncte procentuale în 2021, până la 3,8% din PIB, depășind ținta (cu 1,7 puncte procentuale) pentru al doilea an consecutiv. Fitch preconizează un deficit public general de 3,4% din PIB în 2022, măsurile de creștere a impozitelor cu 0,5pp contribuind la compensarea presiunilor asupra cheltuielilor recurente și a subvențiilor preconizate pentru gaze. Se estimează că deficitul va scădea în continuare la 2,8% din PIB în 2023 și se compară favorabil cu mediana 'B' de 3,7%.
Ucraina are in schimb un rol foarte important in ceea ce priveste comertul regional: este un exportator important de produse agricole pentru UE; are resurse importante de materii prime folosite in diverse industrii (minereu, materiale industriale, materiale pentru industria petroliera, gaze pentru industria semiconductorilor etc…). Principalii parteneri de schimb ai Ucrainei sunt Germania, Rusia, Polonia si Italia.
In urmatoarele parti ale puzzle-ului voi incerca sa explic mizele contemporane, mai ales cele geopolitice.
Wikipedia
The Gates of Europe - A History of Ukraine, Plokhy S.