Pe cine aruncam vina ?
Nu cred ca e momentul sa ne concentram pe asta acum, dar candva va trebuie sa vedem cine avea responsabilitatea sa faca ceva, daca a facut ce trebuia sa faca si daca se putea face ceva.
Multi spun ca acest eveniment este o « lebada neagra”, in termeni probabilistici, adica un eveniment unic care nu putea fi prevazut cu metodele actuale.
Nassim Taleb insa, cel care a popularizat conceptul in best sellerul The Black Swan, nu e de accord: din contra, el crede ca avem de-a face cu un white swan, o labada alba, adica ceva care putea fi prevenit. Rationamentul sau este urmatorul: o pandemie de coronavirus a fost deja inclusa de experti pe lista posibilitatilor reale in era globalizarii, cu mult timp in urma, deci:
- Statele care nu s-au pregatit si au actionat cu intarziere trebuie trase la raspundere.
- Companiile care nu s-au pregatit si nu au avut un buffer de lichiditate trebuie sa suporte o parte din consecinte.
Cum va arata economia dupa Covid?
Sunt multe variable care vor avea un impact importantasupre efectelor post-criza ; cred ca avem de-a face cu un episod global de incertitudine majora, cu urmatoareleproprietati inedite:
- Este un tail event; pe histograma probabilistica, se gaseste in coada distributiei, multe deviatii standard fata de distributia normala, acolo unde riscul este catastrofic
- In mod normal, economia nu stie sa lucreze cu acest tailrisk; toate modelele probabilistice financiare pleaca de la ipoteza ca o astfel de pierdere catastrofala apare doar in 1% din cazuri iar modele sunt construite in general pe baza simularilor istorice;
- Acest eveniment nu are un corespondent istoric recent : e diferit de pandemia de N1H1, de criza din 2008 sau de 11 septembrie.
- Este primul tail risk care afecteaza cea mai globalizata economie din istorie
- Are un impact economic global abrupt, care functioneazaprin mai multe canale: in primul rand impactul imediat asupra productiei in zonele afectate, apoi impactul masurilor de carantina impuse de guverne care duc spre o oprire voluntara a economiei, apoi impactul sanitar si uman inca imposibil de masurat cu pierderea de vieti omenesti si de ani-viata;
- Este un eveniment complex, cu multe grade de libertate ; modelizarile privind evolutia lui ajuta, dar sunt extrem de volatile. Exemplu: concluziile foarte diferite la care au ajuns cele doua studii majore: Imperial College si Oxford.
Acestea fiind spuse, exista doua mari ipoteze privind efectele economice:
1. Economia va scadea rapid in trimestrul 2, de ordinul à -30% pana la -50%, sub impactul conjugat al canalelor de care am vorbit, dar odata ce criza va fi stapanita si eradicata, activitatea va “sari” la nivelul de dinainte de criza, din moment ce oamenii si afacerile stopate in prezent vor fi rapid redeschise
2. Economia va scadea rapid, acceasi premisa; dar reluarea activitatii va fi inelastica, pentru ca ridicarea masurilor de carantina se va face progresiv, tratamentele si vaccinurile vor lua timp sa se dezvolte; astfel ca aceasta criza abrupta va fi urmata de o recesiune de mai lunga durata, probabil 2 ani, in care oamenii si afacerile se vor ajusta la o noua realitate, somajul va creste, falimentele vor fi comune si pierderile economice si sociale se vor intensifica.
Inclin sa cred ca intre aceste doua extreme va exista un scenariu moderat, care va fi si cel real, si care presupune ca pierderea economica majora pe care o suferim acum e sustinuta in mare parte de surplusul existent in sistem si de reeficientizarea activitatii dupa criza, in conditiile in care: varful epidemic va fi iremediabil atins mai devreme decat mai tarziu; tratamentele aflate in testare la scara globala si care acum consuma resurse si timp vor intra in productie in toamna; testarile la scara larga vor permite o decarantinizare rapida si eficienta a economiei, iar latura dematerializata a economiei va continua sa produca.
Cum sa ramai sanatos mental in aceasta perioada:
gandeste critic, elimina zgomotul informational si concentreaza-te pe stirile reale.
foloseste timpul pentru dezvoltare personala: citit, invatat lucruri noi, cresterea capitalului uman
ajuta unde poti; respecta recomandarile autoritatilor
pregateste-te pentru viata de dupa; multe lucruri se vor schimba, multe sectoare vor avea de suferit, va fi poate nevoie sa-ti dezvolti abilitati noi
pune lucrurile in perspectiva;
fa miscare, mananca sanatos si dormi numarul de ore indicat
#stamacasa