Ne indreptam spre faza endemica a pandemiei?
Ultimele informatii despre varianta Omicron confirma observatiile initiale din Africa de Sud si Danemarca (una din tarile cu un sistem foarte performant de raportare care a facut o secventiere rapida): Omicron, desi este mai contagios decat variantele precedente, are o severitate mult mai scazuta fata de Delta. Dar cum putem fi siguri de acest lucru? In majoritatea tarilor se observa o deconectare intre cresterea accelerata a cazurilor Omicron si cea a spitalizarilor, admiterilor in reanimare si a deceselor. Aceasta deconectare nu s-a observat in valul precedent delta. Avem indicii clare observationale in acest sens:
Cazul Olandei este edificator in acest sens:
Cazurile din Londra au depășit vârful, iar decesele rămân scăzute.Deși numărul total al cazurilor de îmbolnăvire în Marea Britanie continuă să crească, datele din Londra arată că lucrurile ar putea să se schimbe în curând.
In plus, o serie de studii stiintifice confirma faptul ca aceasta varianta este mai putin severa decat Delta:
Studiu pe o un grup din California de Sud. Concluzii: În timpul unei perioade cu circulație mixtă a variantelor Delta și Omicron, infecțiile cu SARS-CoV-2 cu prezumția de infecție cu varianta Omicron au fost asociate cu un risc substanțial redus de puncte finale clinice severe și cu durate mai scurte de spitalizare.
Studiu asupra severitatii din Africa de Sud. Primele analize sugerează un risc redus de spitalizare în rândul persoanelor infectate cu SGTF (OMICRON) în comparație cu persoanele care nu sunt infectate cu SGTF în aceeași perioadă de timp. Odată spitalizați, riscul de îmbolnăvire gravă a fost similar pentru persoanele infectate cu SGTF și cele care nu au fost infectate cu SGTF, în timp ce persoanele infectate cu SGTF au prezentat un risc redus de îmbolnăvire gravă în comparație cu persoanele infectate anterior cu Delta. O parte din această reducere este probabil rezultatul imunității ridicate a populației.
Care ar fi insa explicatiile pentru care Omicron este mai putin virulent decat delta? Exista mai multe indicii, printre care: o mare parte a populatiei este vaccinata (Europa de Vest si America) sau trecuta prin boala (Africa de Sud) ceea ce ofera o protectie importanta fata de formele grave; severitatea intrinseca a Omicron este mai redusa pentru ca virusul a evoluat natural spre mutatii care ii maresc transmisia dar cu pretul unei virulente mai scazute; virusul nu ataca la fel de eficient plamanii ca variantele precedente.
Aceasta evolutie ii face pe majoritatea expertilor sa considere ca vom intra rapid (daca nu s-a intamplat deja) in faza endemica a pandemiei. Endemicitatea înseamnă că virusul va continua să circule în anumite părți ale populației globale timp de ani de zile, dar prevalența și impactul său vor scădea la niveluri relativ ușor de gestionat, astfel încât se va asemăna mai degrabă cu gripa decât cu o boală care va distruge lumea. Asta inseamna de asemenea ca strategiile de anihilare ale virusului (zerocovid) se dovedesc neputincioase, valul pandemic actual atingand un nivel record chiar si in zone “inchise” de doi ani de zile, de exemplu in Australia:
Ce se va intampla in Romania? Fara nici o surpriza, valul Omicron incepe sa se faca simtit si la noi, accelerarea cazurilor fiind evidenta:
Ceea ce conteaza insa e evolutia numarului de spitalizari si decese. Deocamdata nu vedem o crestere in acest domeniu, insa valul este foarte recent la noi si vom putea trage primele concluzii in cateva saptamani. Dar putem spera ca in ciuda unui procent redus de populatie vaccinata, imunitatea naturala deja acumulata din valurile precedente sa functioneze si sa vedem si la noi aceeasi tendinta ca in tarile unde valul omicron e prezent de cel putin o luna. Pe de alta parte, starea sistemului medical romanesc este jalnica, asa ca orice presiune suplimentara se poate traduce intr-o alta tragedie; dar asta e pretul platit pentru 30 de ani de inactiune si politici publice dezastruoase, si nu putem rezolva in cateva saptamani ce nu s-a facut in zeci de ani.