Economia Romaniei este intr-o bula care se va sparge in curand. Semnele sunt evidente si se inmultesc.
Primul motiv de ingrijorare este guvernarea « libertariana » care in realitate doar libertariana nu este. Indatorarea Romaniei cu cateva zeci de puncte procentuale din PIB, cresterea alarmanta a inflatiei reale, cresterea sectorului bugetar, miile de bonusuri din companiile de stat si din consiliile de administratie, contractele pe bani publici aruncate cu nemiluita, ca e stare de urgenta, toate astea sunt armele unui guvern de stanga.
Ultimul raport asupra inflatiei al BNR pe august 2021 arata niste tendinte ingrijoratoare: cam toata masuratorile inflatiei au depasit un punct de inflexiune.
Iar proiectiile BNR, chiar prudente, nu arata deloc bine:
Iar datoria publica externa, in ciuda cresterii economice din 2021 care a fost si este destul de robusta, a continuat trendul ascendent, ajungand la 50% din PIB. Proiectiile arata de asemenea ca putem depasi lejer pragul psihologic de 60% :
Sursa: Zf.ro
Deocamdata frumoasa Romanie se dezvolta barbar, pentru ca-i place termenul scurt si exista bani in piata, adusi de investitori aventurieri in cautare de randament pozitiv in conditiile in care randamentul real din tarile bogate e negativ.
Asa ca se construieste mult, se misca repede si se sparg lucruri, orasele mari cheltuie si petrec sub infuzia de hipsteri proaspeti si strazile sunt pline de hamalii moderni ai gig economy.
Dar unde sunt fundamentele? Sporul natural e negativ, forta de munca calificata pleaca, importul din Asia e greoi si nu rezolva deficitul acut de forta de munca si baza productiva a economiei locale a ramas cam la fel. Se consuma mult in schimb, de aici si cresterea rapida a inflatiei. Imobiliarele au trecut in zona rosie, preturile deconectate de orice fundament. Datoria publica ajunge usor la 60% din PIB, in devize, in timp ce leul pierde teren si taxele raman mici.
Ce se va intampla cand guvernul va trebui sa plateasca datoria si refinantarea se va face la dobanzi prohibitive? Si cand va veni noul val de pensii?
Nu intereseaza pe nimeni acum. Deocamdata sa curga berea artizanala.
La noi, de ani de zile, de fapt, după 89, am avut o corporocrație, unde marele capital străin domină și capitalul autohton și cetățeanul sunt oprimați economic de stat (Guvern și BNR). Acum niște ani, se vorbea de diviziunea dintre privat și de stat. De fapt, avem o diviziune în interiorul privatului, între ocupantul economic, favorizat de stat prin scutirea, de facto, de impozite, și supra-impozitarea celui autohton, a IMM-urilor. Menținerea salariilor mici, sub productivitate, dar și a prețurilor mari, este un dezastru voit, anti-libertarian. Este un hibrid monstros dintre comunism și „capitalism sălbatic”, mai rele decât oricare.